Serwis www.niedziela.be używa plików Cookies. Korzystając z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich użycie. Aby poznać rodzaje plików cookie, cel ich użycia oraz sposób ich wyłączenia przeczytaj Politykę prywatności

Headlines:
Przydatne skróty: o.a.
Polska: Wymuszą logowanie i narażą na koszty. Usuń te aplikacje z telefonu
Danuta Błażejczyk: Dla mnie najlepszym wypoczynkiem jest praca. Staram się więc pracować jak najwięcej
Belgia: Emerytury, zasiłki, szpitale i... urzędnicy. Na co rząd wydaje najwięcej?
Jesienne dekoracje doniczkowe
Belgia: Na co najczęściej pożyczamy pieniądze?
Karolina Pilarczyk: Nie jestem osobą, która spędza godziny przed lustrem. Wieczorowy makijaż na wielkie wyjścia zajmuje mi 15 minut
Belgia: Ponad 4,5 mln mieszkańców Belgii w ogóle nie oszczędza!
Zaszczep się filmem! Obejrzyj film „Płaskoziemcy” na Netflixie!
Belgia: Ilu Polaków uzyskało w tym roku belgijskie obywatelstwo?

Polska. Podkarpackie: Odlatują żurawie; wędrówki potrwają do końca października

Polska. Podkarpackie: Odlatują żurawie; wędrówki potrwają do końca października Fot. Shutterstock, Inc.

Liczące po kilkadziesiąt osobników klucze żurawi w pogodne dni przelatują nad Podkarpaciem. "Wędrówki tych ptaków potrwają do końca października" - powiedział we wtorek PAP ornitolog dr Marian Stój.

Jak zaznaczył, "ich odloty spowodowały chłodne noce w ostatnich dniach".

"Klucze żurawi widziane były m.in. w okolicach Dukli, Jasła oraz Krempnej. Wędrują, tworząc klucze w kształcie litery V" – zauważył przyrodnik.

Przypomniał, że "zimę spędzają w Afryce Północnej oraz w krajach basenu Morza Śródziemnego". "Do naszego kraju wrócą na przełomie marca i kwietnia" – dodał dr Stój.

Nad południowo-wschodnią Polską – podkreślił – "żurawie jedynie przelatują, wydając w powietrzu charakterystyczne głosy zwane klangorem".

"Gniazdują głównie na pojezierzach w północnej części Polski. Na terenach bagiennych zakładają gniazda. Znoszą przeważnie dwa jaja. Tokowanie rozpoczynają zaraz po przylocie" – mówił ornitolog.

Mierzą do 140 cm, a rozpiętość skrzydeł wynosi do 240 cm. Mają smukłą sylwetkę i długą szyję. Ich upierzenie jest szare z brązowym odcieniem. Głowę na czubku mają czerwoną, a górną część szyi czarno-białą.

Podobnie jak większość innych gatunków ptaków żurawie na przełomie lata i jesieni opuszczają miejsca gniazdowania.

Występują w Europie i w znacznej części Azji. Żywią się nasionami, jagodami, pędami roślin, owadami, mięczakami oraz drobnymi kręgowcami.(NNL)

14.10.2021 Niedziela.BE // źródło informacji: Nauka w Polsce www.naukawpolsce.pap.pl // autor: Alfred Kyc // fot. Shutterstock, Inc.

(kmb)

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież